Mogan Huang Ya Gul Te

Mogan Huang Ya har en særlig plads i mit hjerte. Denne fantastiske gule te som lindre hele kroppen er en af mine fortrukne teer. Landskabet er spetakulert og de mennesker som har med denne unikke te er lige så.

Da jeg besøgte denne have for første gang i 2009, havde jeg den fornøjelse af, at lære den 65 årige temesteren Wang Qi Zhen, hendes familie og venner at kende. Laura som var tidligere formand for Mogans testyrelse er nu Borgmester og har haft en særlig rolle i at promovere denne te. Jeg har lavet flere fjernsyn interviews med hende for at støtte hendes arbejde.




Hvert år produceres der nogle få kilo af Mogan Huang Ya gul te på bestilling. Denne særlige form for te er meget beroligende for kroppen og efter ca. 20 minutter mærker man et følelse af velvære og behag. Gul te aktivere milten som er med til at kroppen producerer flere af de hvide blodlegemer og dermed styrker imunforsvaret.


Den særlig egenskab skyldes bearbejdningsprocessen som udsætter teen for en kold oxidering. Denne proces på kinesisk hedder Huang Ya - " at gøre gul" og er meget omfattende og tidskrævende. Ligesom grøn te standser man enzymaktivitet ved at riste og rulle teen på en wok ved 200 grader indtil olien frigives. Derefter skal teen have lov til at hvile på 40 graders varme i en stof pose. Hver 15 til 20 minut skal teen rulles og nedkøles indtil der er ca. 6 % væske tilbage og det kan tage op til 11 timer. Vi forventer at modtage 2012 Morgan huang Ya omkring juni.



Mrs Wangs søn ejer en lille fabrik i byen som producere Matcha pulver af Morgan grøn te. Processen og maskineri er udviklet i samarbejdet med hæren. Istedet for at mele matcha på en sten eller metal mølle er teen melet ved hjælp at luft som blender partikler til en meget fin støv.

Hvis du vil vide mere om te kan du deltage i Simply Teas tesmagnings kurser.